konzervárna Olomouc

S areálem bývalé konzervárny v Bořivojově ulici v Olomouci jsme se seznámili díky Adéle, která na projektu pracovala studijně pracovala. Pro majitele jsme areál postupně detailněji prozkoumali a zpracovali několik metodických a návrhových materiálů. Přes provedené dílčí kroky areál stále čeká na svoje objevení.

Závod na výrobu rybích konzerv byl založen v roce 1905 Hugo Königem. Provoz postupně rozšiřován o zpracovnu luštěnin a mrazírnu ovoce a zeleniny. Továrna byla roku 1941 arizována hamburskou společností Andersen Co. a její zakladatel zahynul v Osvětimi.

Areál je nyní využíván jako soubor nájemních prostor – poloindustriální, skladový, administrativní a pro drobné služby a prodej. Mottem projektu je citlivá nízkonákladová konverze celého areálu v univerzitním městě na atraktivní místo pro setkávání a práci lidí, soudobé bydlení, služby a drobnou výrobu při zachování a respektování genia loci areálu a budov. Hlavními úkoly, které jsme spolu s majitelem vytyčili:

Pasport areálu, vydání Manuálu používání a obnovy budov, se zachování charakteristických a cenných prvků v objektech.

Vytvoření jednotné vizuální podoby areálu a jeho jasné identity včetně jeho pojmenování, které v současné době chybí.

Odstranění vizuálního smogu, regulace reklamy a zamezení dalších nevhodných stavebních úprav.

Zpřístupnění dvora areálu veřejnosti vznikem nového průchodu z frekventované ulice Na Střelnici.

Studie využití dvorního křídla pro studentské bydlení.

Studie využití parteru a patra hlavní budovy pro studentský hub, kavárnu, studovnu, ateliéry atd.

místo: Olomouc – Lazce

klient: DPU Consulting s.r.o.

projekt: 2015-2017

velikost: 3 870m2

tým: Miloš Munzar, Tomáš Kovalčík, Adéla Křížková (architekt)